Ga naar de inhoud

Meer over Cattitude vzw

Ontdek wie we zijn en wat we precies doen.

Algemeen

Cattitude is een jonge vzw die werd opgericht in januari 2017 door enkele enthousiaste dierenvrienden.

Wat begon als kleinschalige vzw met enkele opvanggezinnen, is op 5 jaar tijd uitgegroeid tot een grote organisatie met een 30tal opvanggezinnen.

Wij zetten ons in voor het welzijn van (zwerf)katjes in verschillende gemeenten rond Leuven. Met enkele gemeenten is er ook een officiële samenwerking; BertemHuldenbergOverijse, Hoeilaart en Tervuren

Ons doel is over de jaren heen wel steeds hetzelfde gebleven, nl. zoveel mogelijk katjes een betere toekomst geven!

Onze werkwijze:

TNR – Trap Neuter Return

Om de zwerfkattenproblematiek zo goed mogelijk en diervriendelijk aan te pakken, spreken we van de TNR-werkwijze:

  • Trap: vangen (met een katvriendelijke vangkooi)
  • Neuter: neutraliseren of het steriliseren en castreren
  • Return: terugplaatsen

Wanneer er ergens een zwerfkat of verschillende zwerfkatten zitten, is er natuurlijk een grote kans dat deze locatie heel snel overbevolkt raakt met een hele bende zwervers. 1 kattin kan tot 3 nestjes van gemiddeld 5 kittens per jaar op de wereld zetten. Deze kittens krijgen op hun beurt ook weer kittens … Met een simpele optelsom ga je van 2 zwerfkatten naar 20 zwerfkatten amper een jaar later op dezelfde locatie.

Daarom is het belangrijk om tijdig in te grijpen! Door het steriliseren en castreren van de katten kunnen we het aantal zwervers, dat zienderogen toeneemt, doen afnemen. Simpelweg door te gaan steriliseren.

Elke zwerfkat die door een organisatie of door de gemeente gevangen wordt voor sterilisatie krijgt een oorknip. Dit zorgt ervoor dat men weet dat deze kat reeds “geneutraliseerd” is en voorkomt dat ze een tweede keer onder narcose moet.
Indien we een katje vangen zonder oorknip, controleren we uiteraard steeds of deze een chip heeft om hem/haar nadien met zijn/haar baasje te herenigen. 

Socialisatie & Adoptie

Het merendeel van de katjes die bij ons gemeld worden, zijn tam of hebben een erg grote kans om gesocialiseerd te worden. Zij worden dus niet meteen na het vangen steriel gemaakt en terug uitgezet (TNR – zie hierboven).
Kittens en gedumpte, verwaarloosde of afgestane (zwerf)katjes komen dan in opvang bij één van onze fantastische opvanggezinnen. Hier wennen zij aan het leven in huis. Nadat zij voldoende gesocialiseerd zijn en zij oud genoeg zijn (kittens vertrekken pas vanaf 12 weken!), gaan wij voor hen op zoek naar een nieuwe thuis. Bye bye zwerversbestaan! 

Al onze katten en kittens vertrekken gevaccineerd, gechipt, geregistreerd en gecastreerd/ gesteriliseerd vóór de adoptie. Ook worden zij ontwormd en ontvlooid.

BELANGRIJK
Wij hebben geen fysiek asiel; onze katjes verblijven steeds bij opvanggezinnen thuis. Hierdoor is het dus niet mogelijk om zomaar eens langs te komen. 

Heb je zelf interesse om opvanggezin te worden? Lees er hier meer over!

Wil je meer informatie of heb je een vraag?

Mail naar info@cattitude.be of gebruik de contactpagina!